Yol Silindiri
Yol Silindiri
Yol silindiri makinaları toprak ve stabilize gibi temel malzemelerin bitümlü asfalt malzemeler ile sıkıştırılması işlevini görür. Bu makineler ağırlıklı olarak baraj inşaatlarında, yollarda ve inşaat işlerinde kullanılır. Yol silindirleri temel olarak iki sınıfta değerlendirilir. Bu silindirler;
Sıkıştırma Sistem Silindirleri
Sıkıştırma sistemine göre çalışan yol silindirleri;
·Vibrasyonlu sıkıştırma sistemi
·Osilasyonlu sıkıştırma sistemi
·Lastik tekerlekli sıkıştırma sistemi
·Statik sıkıştırma sistemi
Gibi farklı sınıflarda değerlendirilir.
Yürüyüş Sistem Silindirleri
Yürüyüş silindir sistemleri;
·Düz tamburlu sistem
·Statik tamburlu sistem
·Keçi ayağı tamburlu sistem
·Kombine yürüyüş sistem
·Lastik tekerlekli yürüyüş sistem
Gibi farklı sınıflarda değerlendirilir. Lastik tekerlekli silindirlerin ön ve arka kısımlarında lastikler yer alır ve bu makineler sıkıştırma işlemi için kullanılır. Kombine sıkıştırıcı silindirlerde hem lastik hem de silindir beraber halde kullanılır. Sıkıştırma işleminin gerçekleştirildiği yol silindir makineleri arasında yer alır. Kombine sıkıştırıcı makineler tek vibrasyonlu silindir makinelerdir. Lastik tekerlekler doğurma özelliğine sahiptir. Bu sayede zemine yapıştırma işlemi sırasında asfaltın aynı zamanda yoğurularak daha iyi işlenmesini sağlar.
Vibrasyonlu silindir modelleri kendi ağırlığına ek olarak bir de vibrasyon ağırlığı eklendiğinde yaklaşık olarak kendi ağırlığının 2-3 katı ağırlığa ulaşır. Bu ağırlıklar ekstra sıkıştırma gücü olarak algılanabilir. Vibrasyonlu sıkıştırma silindirleri asfalt karışımının titreşime girmesini ve daha iyi yerleşmesini sağlar. Bu sayede gözenek kalmadan asfaltın zemine sabitlenmesi mümkün olur.
Osilasyonlu sıkıştırıcı silindir modelleri asfalt düzeltme ve sıkıştırma çalışmalarında üstün performans garantisi verir. Osilasyon sisteminin devreye girmesi ile hem titreşimli hem de vibrasyonlu sistemler ikinci planda kalmıştır. Bu makineler her türlü asfalt zeminde mükemmel performans ortaya koyar. Özellikle engebeli zeminlerde çalışmanın zor olması bu makineler için hiçbir şey ifade etmez. En zorlu yüzey ve yaklaşılması zor köşelerde Osilasyonlu silindir makineleri üst düzey performans ortaya koyar. Osilasyonlu silindir makineleri;
·Düşük sıcaklığın bulunduğu ortamlarda bile etkin bir sıkıştırma performans gösterir.
·Farklı asfalt yüzeylerde daha az zarar vererek çalışır.
·Olağanüstü yüzey kalitesi ile hizmet verir.
Yol Silindir Makinelerinin Kullanımı
Yol silindir makineleri profesyonel kullanım özellikleri ile memnun edici sonuçlar ortaya koyar. Bu makinelerden üst düzey verim alabilmek için dikkat etmeniz gerekenler şöyledir;
·Yol silindiri makinesi kullanılmadan önce çalışmanın yapılacağı zeminde ufak bir çalışma yapılmalı ve zeminde çukur, çatlak, yarık gibi sorunlar varsa bunlar giderilmelidir.
·Vibrasyonlu silindirin çalışacağı alanlarda bina, duvar ve direk gibi yapılar varsa bu yapılara dikkat edilmelidir.
·Belden kırmalı makine kullanımlarında motor çalışırken kesinlikle çalışma alanlarına girilmemelidir.
·Çalışmanın yapılacağı zeminin düz olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Eğimli zeminlerde yapılacak olan çalışmalardan başarılı sonuçlar alınmayabilir.
·Çalışma eğer trafiğe açık alanda yapılacaksa bu durumda trafik kurallarına uyulmalı ve fazla hız yapılmamalıdır. Makine çalışma sırasında kesinlikle boşa alınmamalıdır.
·Silindir çalışma sonrasında park edileceği durumlarda açık alanda gerekli kaz ve uyarı işaretleri mutlaka kullanılmalıdır. Silindirin park yeri için olabildiğince boş ve müsait alanlar tercih edilmeli ve silindir takozlar ile desteklenerek gerekli emniyet önlemleri alınmalıdır.
Yol Silindir Makinelerinin Bakımı Nasıl Olur?
Yol silindir makinelerinin bakımı ve gerekli yedek parça değişimlerini zamanında yapmanız makinenin uzun ömürlü kullanımı açısından önemlidir. Yol silindir makinelerinin bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir;
·Makinenin kullanım sonrasında mutlaka tamburundaki atık ve taş parçalarının temizlenmesi gerekir. Bunun için çalışma sonrasında tamburun olduğu bölge gözden geçirilmeli ve iç kısımlarda biriken kalıntılar temizlenmelidir.
·Makine ilk kullanım sırasında çalıştırıldıktan sonra mutlaka aksamları kontrol edilmelidir.
·Belirli aralıklarla mutlaka yağ bakımı ve değişimi yapılmalıdır. Bu durum motor performansının sürekli olarak yüksek tutulmasını sağlar.
·Altta bulunan tambur kullanıma bağlı olarak aşındığında yeni tambur ile değiştirilmelidir. Bu sayede silindir makinesi ilk günkü gibi performans göstermeye devam eder.
Yol Silindir Makinesi Fiyatları
Yol silindir makineleri en fazla çeşitliliğe sahip olan makinelerdir. Her makine modeli bir diğerinden farklı özelliğe ve motor performansına sahiptir. Üstün performansı ile tercih edilen bu makineler farklı fiyat aralıkları ile satışa sunulur. Makinelerin özelliklerini ve çalışma şekillerini gözden geçirdikten sonra fiyatları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Garantili koşullarda satışı gerçekleşen makineler için gerekli yedek parça desteği de kullanıcılara sunulmaktadır.